Hoe een inspirerende leider te zijn in de Covid-19 wereld

Inspiratie brengt hoop en positiviteit, nieuwe perspectieven en vooruitgang. De meest krachtige bron van inspiratie is ons contact met anderen, met collega’s en medewerkers, vrienden en familie. We halen inspiratie uit hun ervaringen en verhalen. Maar hoe blijven we inspiratie putten en geven tijdens de quarantainemaatregelen?

 Als we denken aan inspirerend leiderschap, denken we aan wereldleiders, goeroes, trendwatchers en crossdenkers, aan mensen als Winston Churchill, Mahatma Gandhi en Barack Obama. je hoeft niet over continenten te reizen om inspiratie op te doen; je kunt inspiratie ook dichterbij vinden.

Een recente, nabije bron van inspiratie voor mij is onze regering en in het bijzonder onze minister-president Mark Rutte. Met zijn open, energieke stijl, zijn heldere analyse van de coronapandemie op basis van deskundig advies en zijn kalme maar stevige uitvoering van de quarantainemaatregelen, is Rutte een leider die ik vertrouw en waar ik naar opkijk. Ruttes crisismanagement is een inspiratie voor sterk leiderschap.

Er is ook ontzettend veel inspiratie te vinden buiten de politiek. In de muziek, theater, kunst, boeken, sport, en de natuur. Al deze bronnen bezielen mensen weer op een andere manier. Ik woon en werk vanuit mijn boerderij in Zeeland en elke dag haal ik inspiratie uit mijn omgeving: de zee als een natuurlijke veranderkracht, het water dat een constante impact op mens en omgeving heeft, de zilte geur en de tinten van de zee en de lucht. Maar vooral de deltawerken, hun omvang en indrukwekkende wijze waarop zij tot stand zijn gebracht, vormen al mijn hele leven een belangrijke inspiratiebron. Zij houden de waterkracht onder controle en beschermen mens en omgeving tegen het hoge water.

Nu ben ik benieuwd wat of wie jou inspireert jou als leider en als persoon? Waar haal jij je ideeën vandaan en waar krijg je energie van? Vergeet niet dat je niet altijd ver weg hoeft te zoeken. Als leider kun je een bron van inspiratie zijn voor medewerkers, maar de mensen om je heen kunnen op hun beurt een krachtige bron van inspiratie voor jou zijn. De ervaringen en verhalen van mensen geven aanleiding tot inspiratie. Wonend en werkend als advocaat in Zuid-Afrika, en het ervaren van de dagelijkse verhalen van de mensen om hem heen, inspireerde Gandhi tot zijn eigen bevlogen leiderschap later.

Vanuit je eigen bezieling kun je jouw medewerkers inspireren door hen de ruimte te geven. Jaag de dialoog tussen je medewerkers aan. Vraag naar ideeën, stel dilemma’s en leg uitdagingen voor, deel een gedachte, stel vragen, creëer interacties. En doe dit met een open houding, onbevangen. De synergie tussen mensen is wat verandering insprireert en de basis vormt voor een meer veerkrachtige en winstgevende organisatie, zeker nu in deze nieuwe Covid-19 wereld.